De schilder en het meisje. De schilder en het meisje by Margriet de Moor 2019-01-22

De schilder en het meisje Rating: 4,3/10 973 reviews

De schilder en het meisje on Vimeo

De schilder en het meisje

Tussendoor lezen we de lotgevallen van de schilder, Rembrandt, zijn werk, zijn liefde voor zijn vrouwen, beide hem ontschoten, de eerste door en slopende ziekte, de tweede in een razendsnel tempo, typerend voor de zwerziekte, waar zovelen aan ten onder zijn gegaan. Njezino tijelo ostavljeno da visi Rembrandt ─çe istoga dana nacrtati i to ─çe biti jedan od njegovih najdojmljivijih crte┼ża. De Moor bezocht de ulo en de hbs en studeerde daarna piano en solozang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. De jongen met wie ze dat heeft gedaan, heet Ragmar en hij is verliefd op haar. Het lot van de schilder en het meisje raken elkaar: de Macht, zetelend in het Stadhuis, vernedert hen. She made films and video portraits of the artists involved in the salon.

Next

MIJN BOEKENKAST: Margriet de Moor

De schilder en het meisje

Het is 3 mei 1664, de dag dat een achttienjarig meisje publiekelijk wordt gewurgd op de Dam in Amsterdam. Else weigert seks om geld en de volgende morgen krijgt ze ervan langs met een bezemsteel. Het lot van de schilder en het meisje raken elkaar: de Macht, zetelend in het Stadhuis, vernedert hen. Lakomislena i ustrajna u namjeri da prona─Ĺe sestru nije ni slutila kako ─çe ta potraga ostati otvorena i nakon ┼íto njenu ┼żivotu do─Ĺe kraj. Daarna had ze uitgehaald met een bijl. Tako skriven crte┼ż je zaintrigirao nizozemsku povjesni─Źarku umjetnosti bogatog kulturolo┼íkog iskustva, Margriet de Moor i poslu┼żio kao zavr┼ína stanica njezina romana o slikaru i djevojci, romana koji usporedno, dvama kolosijecima, prati dvije ┼żivotne pri─Źe, jednu u nastajanju i jednu u nestajanju, mladu djevojku punu nade i snova te slikara, poznatog i priznatog, ali izbrazdanog o┼żiljcima ┼íto mu ih je nanijela ┼żivotna igra. In her novel, ┬╗De verdronkene┬ź 2005; t: The drowned , recently translated into German, de Moor tells the story of the flooding of the southwest province of Zeeland in 1953.

Next

De schilder en het meisje

De schilder en het meisje

Daardoorheen loopt het verhaal van de schilder en diens verdriet over zijn gestorven vrouw. Hertog van Egypte werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 1997. Ik vroeg me niet meer af wat er zou gebeuren, maar hoe het zou gebeuren. Fragment 2: p 68-69 Aangenomen dat achter reizen altijd wel een of andere droom schuilt, banaalof niet, leken de drie opvarenden van de Dorothe absoluut zeker van hun zaak. Dieser Du-wei├čt-schon-wer ist Rembrandt, da macht die Autorin auch keinen Hehl daraus, da sie sehr konkret seine Bilder beschreibt und benen Ich bin kein Freund von historischen Romanen, aber historische Dokumentationen, in denen die Geschichte einer realen historischen Person mit einer Fiktion verkn├╝pft wird, reizen mich schon.

Next

UITGELEZEN...: De schilder en het meisje

De schilder en het meisje

The murder of a young woman, who disappeared years ago, is reconstructed from the perspectives of three different people. Ik vond het een goedgeschreven en spannende historische roman. Maar wanneer ze buitenkomst, gaat Else gillen en ze stort zich o. Margriet de Moor werd op 21 november 1941 in Noordwijk geboren. Bekijk het hele interview op: www. Zo ervaar ik het boek ook: ik kan zien dat het knap gedaan is maar ik raakte er emotioneel nauwelijks bij betrokken.

Next

Boekverslag de schilder en het meisje

De schilder en het meisje

Rond dit gegeven schreef Margriet de Moor haar roman:de oudere schilder met al zijn littekens opgelopen n het leven dode kinderen en echtgenotes ontmoet de dode Deense immigrante wiens korte avontuur zo slecht afloopt. ┬╗My creative thought is wrought from musical forms, yet I will never try to translate a specific musical form directly into literature. Zoon Titus is in 1941 geboren. De schilder gaat naar deze Volewijck. Ze laten het verbazende nieuwe daar over zich heen komen, passief vaak, vrijwel blanco - en ze doen daarmee in wezen niet veel anders dan de schrijfster boven hun hoofd. Hij kon geen gezichten lezen, niet in het wild, niet zonder de lucht van hars en lijnolie, een stukje houtskool voldeed ook. De schilder had niets gemeen met het volk, hij was helemaal niet ge├»nteresseerd in al die straffen die publiek ge├źxecuteerd werden.

Next

De schilder en het meisje : roman (Book, 2011) [drfriendless.com]

De schilder en het meisje

Geen gemakkelijke start, zou blijken. Maar wanneer je een schrijver bent met een gerijpt talent, kun je het aan om, driehonderd vijftig jaar nadat de schilder zijn beelden maakte, erop te antwoorden met wat de verbeelding je ingeeft. Een gesprek met de schrijfster over de reconstructie van twee levens, over de betekenis van ontmoetingen en kunst als positieve kracht tegen het kwaad. Die is belangrijk voor de kwaliteit. Een groep mensen die in Amsterdam vanwege zijn uitstraling vaak voorkomt, maar die toch eigenlijk toen al gediscrimineerd werd: ze zou seks tegen betaling moeten hebben volgens de slaapvrouw. Dit motto slaat op de dood van het jonge meisje Else.

Next

De schilder en het meisje

De schilder en het meisje

Toen schraapte de houthandelaar zijn keel, blik nog steeds gericht op de kolossale barbaar, de hoofdman die volgens de opdracht de allereerste Nederlandse verzetsstrijder had moeten uitbeelden, samenzwerend in een nachtelijk bos tegen de Romeinen. Deze kunst overbrugt de tijd en verenigt de dood met leven. Structuur Het verhaal de schilder en het meisje wordt verteld in 29 hoofdstukken en speelt in principe op een dag in mei 1664. Dan komt later op die derde mei zijn zoon thuis van de executie en hij doet een realistisch verslag. Het meisje werd door de knechten haastig de betimmering opgetrokken en met haar rug tegen de paal op de stoel geduwd en vastgebonden.

Next

Tzum

De schilder en het meisje

Ze had die nacht ook haar naam Else weer kunnen schrijven , nl. De flaptekst Het is 3 mei 1664, de dag dat een achttienjarig meisje publiekelijk wordt gewurgd op de Dam in Amsterdam. De slaapvrouw had haar de mogelijkheid laten zien dat ze geld had kunnen verdienen met haar lichaam. Vraag niet hoe zoiets gaat. De schilder en het meisje is in die zin een ode aan de verbeelding, in eerste instantie de verbeelding van de schilder, in laatste instantie die van de romanschrijver die ook met zijn schepping de tijd uitdaagt tot een duel. Toch was dat niet het doel van De Moor. Ook heel boeiend en emotioneel.

Next

De schilder en het meisje on Vimeo

De schilder en het meisje

No, prije svega, radi se o romanu ─Źiji su stil i izraz, ba┼í kao i oni nizozemskog slikara, vrijedni divljenja. Als we de kennis over Nederland in de zeventiende eeuw kennen, dan weten we wie de schilder is. Voor mij hoefde dat niet: de sfeer van een 17de eeuwse stad toevallig Amsterdam en de bijbehorende omstandigheden en gebruiken werden voor mij voldoende beeldend beschreven. Opnieuw ging ze studeren, ditmaal kunstgeschiedenis en archeologie aan de Universiteit van Amsterdam. Niet om te smeken, maar om te bedanken voor de straf die ze haar oplegden. Een ander decor is het Amsterdam van die tijd met het uitbreken van de builenpest, het handelen van regenten, de opkomende prostitutie en de wrede lijfstraffen die door de bestuurders worden uitgesproken. Op dat moment wordt het meisje uit haar cel gehaald en aan het zonlicht blootgesteld: ze knijpt haar ogen dicht en schreeuwt het uit.

Next

De schilder en het meisje by Margriet de Moor

De schilder en het meisje

Daher wei├č ich auch, wo die Zeichnungen heute h├Ąngen. De schilder uit de roman voelt geen neiging te gaan kijken. Hoe komt de schilder uiteindelijk tot de ontmoeting met dat meisje? Dit boek heb ik dus half uitgelezen teruggebracht naar de bibliotheek. Die werd door sommigen meer gewaardeerd dan door anderen. Die Geschichte wird in erster Linie durch einen auktorialen Erz├Ąhler geschrieben, der aber nicht auf dem Wissensstand der beschriebenen Zeit steht, sondern aus der Moderne heraus erz├Ąhlt. De aanloop van vooral Elsje zus achterna, op naar Amsterdam impliceert dat de uiteindelijke daad te verklaren valt, maar dat is niet zo. Lehre gezogen: das war mein letztes Buch von Margriet de Moor.

Next